Historie

In navolging van Europa Transparant en Nederland Transparant zijn er diverse lokale transparanten opgericht waarvan Bladel Transparant de grootste is.¬†Bladel Transparant is in 2005 opgericht met als een van de belangrijkste doelstelling het openhouden van openluchtzwembad “De Smagtenbocht”.

2006
Bij de verkiezingen van 2006 werden er maar liefst 1335 stemmen gehaald. Dit is 15,3% van het toaal en was goed voor 3 van de 11 zetels. Helaas bleek dit niet voldoende om in de coalitie te komen. Deze werd gevormd door CDA, PvdA en VVD.

Bladel Transparant kende een moeilijke start. Eind september 2006 moest een van de raadsleden zijn functie neerleggen. Edwin Lamers kreeg een baan in Amsterdam en moest verhuizen. Wel bleef hij op de achtergrond betrokken bij de partij als penningmeester.

Dick Zumker nam de opengevallen plaats in, maar enkele weken daarna stapte ook fractievoorzitter Hans van Bakel op na ontvangst van een dreigbrief. De inhoud van deze brief en van wie deze afkomstig was wilde hij niet bekendmaken.

Wederom viel er dus een raadslid af. De nummer 11 op de verkiezingslijst, Natasja van Deursen-Van Dam besluit de vrijgevallen plaats in te gaan vullen en zijn alle zetels weer gevuld.

De partij maakt een doorstart met de jonge Davy Jansen als nieuwe fractievoorzitter. Vanwege de grote hoeveelheid werk en onervarenheid werd besloten wekelijks een overleg te organiseren, om zodoende kennis te delen en zoveel mogelijk ervaringen te delen. Ook werden er met enige regelmaat mensen uit de gemeente uitgenodigd om te kijken hoe deze mensen geholpen konden worden.

2007-2009
2007 betekende het definitieve einde van zwembad “De Smagtenbocht”. In zeer korte tijd werd tot verbijstering van velen in Bladel het bad veranderd in een zandbak.

Ook de Muziekschool moest het onderspit delven. Ondanks de vele protesten en steun van alleen BT en GL moest de muziekschool zijn deuren sluiten.

BT organiseert zijn eerste praatcafe. Ook probeert de partij aan de zijlijn het KBP op locatie Hapert Zuid tegen te gaan. Politiek is dit project uitgespeeld en ook bij Lucht Voor Hapert is er weinig respons. Zelfs het ministerie en de provincie wordt zonder resultaat ingeschakeld.

Grote twijfels bij BT over de openbare aanbesteding van het project “De Egyptische Poort”. Gaat deze aanbesteding op een eerlijke manier of probeert B&W een bekend bedrijf aan een grote opdracht te helpen. Voor BT was er bewijs voldoende voor een motie van wantrouwen tegen het gehele college. Zoals verwacht vond het geen enkele steun van de overige partijen.¬†Wat heel Bladel al jaren weet en wat BT ook heeft geuit: De Combinatie gaat het project uitvoeren.

Anno 2009 is het Bladel Transparant gelukt het imago van ‘zwembadpartij’ van zich af te schudden, hoewel de concurentie in de media het tegendeel probeert te bewijzen.

2010-2014
In maart behaalt Bladel Transparant wederom 3 zetels (1228 stemmen) bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt er op dat CDA en VHP een coalitie willen vormen met VVD en AB. VVD echter kiest er voor om samen met GroenLinks, PvdA en Bladel Transparant en brede en vernieuwende coalitie te vormen. Dick Zumker wordt de eerste wethouder van Bladel Transparant. Naast Davy Jansen worden de overige twee zetels bezet door het echtpaar Rob en Natasja van Deursen. Dit is een unicum in Nederland. Tijdens deze raadsperiode wordt de partij ook nog ‘versterkt’ door de geboorte van de zoon van Rob en Natasja en een dochter van Davy.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!