Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

Marco van Geel, voorzitter van het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert en directeur van machinebouw VGI-groep, liep zelf aan tegen de grenzen van het stroomnet. Nadat hij grond had gekocht voor de nieuwbouw van zijn bedrijf en 2.225 zonnepanelen had geïnstalleerd, kreeg hij te horen dat hij geen nieuwe stroomaansluiting kon krijgen en de opgewekte energie niet kon terugleveren aan het net.

Oplossing: De energiehub

In reactie op deze problemen ontstond het idee voor een ‘energiehub’, een samenwerking tussen achttien bedrijven in Hapert, de provincie Noord-Brabant en netbeheerder Enexis. Door de overtollige stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen en een toekomstige windmolen op te slaan in grote batterijen, kunnen bedrijven hun eigen energie beheren en delen.

Energie delen en opslaan

De bedrijven in Hapert delen de opgewekte stroom en slaan deze op in batterijen. Dit maakt hen minder afhankelijk van het overbelaste energienet. Als er onvoldoende duurzame stroom is, kunnen de bedrijven zelf stroom opwekken met een gasturbine. Dit systeem zorgt ervoor dat bestaande bedrijven kunnen uitbreiden en nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen.

Zelfvoorzienend en onafhankelijk

Van Geel, de trotse initiatiefnemer van de energiehub, benadrukt het grote voordeel van onafhankelijkheid van netbeheerder Enexis. Door een groepscontract kunnen de bedrijven samen energiebeheer efficiënt regelen, wat zowel kosten bespaart als de bedrijfscontinuïteit waarborgt.

De rol van de overheid en toekomstige ontwikkelingen

Hoewel de energiehub een innovatieve oplossing biedt, benadrukt wethouder Hetty van der Hamsvoort van de gemeente Bladel dat hulp van de overheid essentieel is. De techniek, zoals de installatie van windmolens en batterijen, moet nog geregeld worden, en daarvoor is steun nodig.

Naar de aflevering van EenVandaag

Een stap in de goede richting

Van Hamsvoort is enthousiast over de stappen die zijn gezet en trots op de ondernemers die durven te investeren in duurzame energieoplossingen. Ze hoopt dat de overheid de urgentie inziet en steun biedt om deze initiatieven verder te ontwikkelen.

Conclusie

De stijgende elektriciteitskosten en het dreigende stroomtekort vormen een grote uitdaging voor bedrijven in Nederland. Innovatieve oplossingen zoals de energiehub in Hapert bieden hoop en tonen aan dat samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid cruciaal zijn. Met de juiste steun van de overheid kunnen deze initiatieven verder worden ontwikkeld en een duurzame toekomst verzekeren.

NIEUWS

Sloop Het Palet markeert start nieuw centrumplan Hapert

december 12, 2024

Geldzorgen

december 12, 2024

Nachtmerrie

december 5, 2024

Een nieuwe stap voor Bladel: Pré-mantelzorgwoningen

november 25, 2024