Onze Partij

Bladel Transparant is een Nederlandse plaatselijke politieke partij in Bladel. De partij is in 2005 opgericht door Alexander Brom.

In navolging van Europa Transparant en Nederland Transparant zijn er diverse lokale transparanten opgericht waarvan Bladel Transparant de grootste is. Bladel Transparant is in 2005 opgericht met als een van de belangrijkste doelstelling het openhouden van openluchtzwembad “De Smagtenbocht”. Ook staat Bladel Transparant voor transparantie, integriteit, openheid, verantwoording en het varen van een nieuwe koers.

2006 Bij de verkiezingen van 2006 werden er maar liefst 1335 stemmen gehaald. Dit is 15,3% van het totaal en was goed voor 3 van de 11 zetels. Helaas bleek dit niet voldoende om in de coalitie te komen. Deze werd gevormd door CDA, PvdA en VVD.

Bladel Transparant kende een moeilijke start. Eind september 2006 moest een van de raadsleden zijn functie neerleggen. Edwin Lamers kreeg een baan in Amsterdam en moest verhuizen. Wel bleef hij op de achtergrond betrokken bij de partij als penningmeester.

Dick Zumker nam de opengevallen plaats in, maar enkele weken daarna stapte ook fractievoorzitter Hans van Bakel op na ontvangst van een dreigbrief. De inhoud van deze brief en van wie deze afkomstig was wilde hij niet bekendmaken. Dit is voor de transparanten in Bladel al de 2e van de kieslijst die men door bedreigingen verliest. Eerder was de nummer 5 van de lijst, Irma van de Ende, al gestopt met haar werkzaamheden door bedreigingen aan haar adres.

Wederom viel er dus een raadslid af. De nummer 11 op de verkiezingslijst, Natasja van Deursen-Van Dam besluit de vrijgevallen plaats in te gaan vullen en zijn alle zetels weer gevuld.

De partij maakt een doorstart met de jonge Davy Jansen als nieuwe fractievoorzitter. Hij is op dat moment de jongste fractievoorzitter van Nederland. Vanwege de grote hoeveelheid werk en onervarenheid werd besloten wekelijks een overleg te organiseren, om zodoende kennis te delen en zoveel mogelijk ervaringen te delen. Ook werden er met enige regelmaat mensen uit de gemeente uitgenodigd om te kijken hoe deze mensen geholpen konden worden.

2007-2009 2007 betekende het definitieve einde van zwembad “De Smagtenbocht”. In zeer korte tijd werd tot verbijstering van velen in Bladel het bad veranderd in een zandbak.

Ook de Muziekschool moest het onderspit delven. Ondanks de vele protesten en steun van alleen BT en GL moest de muziekschool zijn deuren sluiten.

BT organiseert zijn eerste praatcafé. Ook probeert de partij aan de zijlijn het KBP op locatie Hapert Zuid tegen te gaan. Politiek is dit project uitgespeeld en ook bij Lucht Voor Hapert is er weinig respons. Zelfs het ministerie en de provincie wordt zonder resultaat ingeschakeld.

Grote twijfels bij BT over de openbare aanbesteding van het project “De Egyptische Poort”. Gaat deze aanbesteding op een eerlijke manier of probeert B&W een bekend bedrijf aan een grote opdracht te helpen. Voor BT was er bewijs voldoende voor een motie van wantrouwen tegen het gehele college. Zoals verwacht vond het geen enkele steun van de overige partijen. Wat heel Bladel al jaren weet en wat BT ook heeft geuit: De Combinatie gaat het project uitvoeren.

Helaas werd Bladel Transparant in 2009 weer opgeschrikt door bedreigingen. In februari 2009 ontving raadslid Dick Zumker een poederbrief gevolgd door in november 2009 een kogelbrief. Ondanks de grote impact laat hij zich niet wegjagen, en stelt hij zich gewoon verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.

Anno 2009 is het Bladel Transparant wel gelukt het imago van ‘zwembadpartij’ van zich af te schudden, hoewel de concurrentie in de media het tegendeel probeert te bewijzen.

2010-2014 In maart behaalt Bladel Transparant wederom 3 zetels (1228 stemmen) bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt er op dat CDA en VHP een coalitie willen vormen met VVD en AB. VVD echter kiest er voor om samen met GroenLinks, PvdA en Bladel Transparant een brede en vernieuwende coalitie te vormen. Dick Zumker wordt de eerste wethouder van Bladel Transparant. Naast Davy Jansen worden de overige twee zetels bezet door het echtpaar Rob en Natasja van Deursen. Dit is een unicum in Nederland. Tijdens deze raadsperiode wordt de partij ook nog ‘versterkt’ door de geboorte van de zoon van Rob en Natasja en een dochter van Davy.

2014-2018

In maart behaalt Bladel Transparant wederom weer 3 zetels (1535 stemmen) bij de gemeenteraadverkiezingen. Ondanks aanzienlijk meer stemmen dan in 2010 haalden we op een paar stemmen na geen 4e zetel. CDA en VHP vormen een coalitie met PRO 5 dat een nieuwe partij is in de gemeente Bladel bestaand uit het oude PVDA en Groen Links. Namens Bladel Transparant zijn Davy Jansen, Dick Zumker en Rob van Deursen de raadsleden.

Ondanks de forse winst die Bladel Transparant ontstaat er frictie binnen de Bladel Transparant fractie. Na veel gesprekken wordt besloten dat het beter is dat de wegen gaan scheiden. Echtpaar Rob van Deursen en Natascha van Deursen worden uit de partij gezet. Zij besluiten om zelf een partij op te richten (Bladels Belang). Rob van Deursen besluit om zijn raadszetel mee te nemen. En zo moet Bladel Transparant vanaf 2015 door met 2 zetels. Desondanks probeert Bladel Transparant de orde te herstellen en weer een nieuwe start te maken.

Een jaar voor de nieuwe verkiezingen valt plots de coalitie in Bladel na een meningsverschil over de vee stapel. De oppositie grijpt haar kans en vormt samen met PRO 5 de nieuwe coalitie. Namens Bladel Transparant wordt Jan Heijman die op dat moment ook fractievoorzitter van Lokaal Brabant is namens de provincie de

wethouder. In de laatste maanden staan alle partijen op scherp. En Bladel Transparant groeit qua leden en proberen zo een stevig fundament te leggen voor de nieuwe verkiezingen.

2018-2022

Tijdens de verkiezingen in Maart 2018 betaald de nieuwe structuur en de verjonging van de partij zich uit. Bladel Transparant behaalt maar liefst 5 zetels (2086 stemmen). Daarmee wordt Bladel Transparant op 13 stemmen na, net niet de grootste partij van de gemeente Bladel. Uiteindelijk wordt de coalitie gevormd door CDA, VHP en Bladel Transparant. Davy Jansen wordt wethouder namens Bladel Transparant. Omdat Davy op dat moment 12 jaar achtereenvolgens raadslid is geweest, ontvangt hij een koninklijke onderscheiding. Doordat Davy wethouder is, wordt de ervaren Dick Zumker fractievoorzitter. Nieuwe raadsleden zijn: Niek Panjoel, Paul Wouters (via voorkeurszetel), Ben van Hoof en Nicole Bohncke.

Na 1 jaar geeft Dick Zumker aan dat hij door drukte op zijn werk het fractievoorzitterschap niet langer kan combineren met zijn werk. Bladel Transparant verkiest Paul Wouters unaniem als nieuwe fractievoorzitter.

In deze termijn zijn de belangrijkste punten van Bladel Transparant de verplaatsing van den Herd naar het centrum van Bladel. En de invulling van de Egyptische Poort. Bladel Transparant wil graag een nieuw binnenzwembad + een buitenzwemvoorziening creëren. Ook wil Bladel Transparant meer betaalbare woningen creëren voor zowel jong als oud in alle kernen.