De Kempen stapt in: F’kes meerijden omarmt samen reizen en minder autogebruik

13 september 2023, 12:41

Het autogebruik in De Kempen krijgt een frisse impuls met de introductie van vier tijdelijke liftpunten die sinds begin september operationeel zijn. Deze liftpunten markeren het begin van F’kes Meerijden, een initiatief dat dorpsgenoten aanmoedigt om vaker samen te reizen en de auto te laten staan. De wethouders van Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk gaven het startschot met de opening van de vier liftpunten in hun gemeenten.

F’kes Meerijden: Een Nieuwe Invulling van Liften

De wegen in de Brainportregio worden steeds drukker, en daarom is het verminderen van autogebruik een cruciaal onderdeel van het Brainport Bereikbaar-programma. Vooral in dorpskernen blijkt het lastig te zijn om de auto te laten staan. Het openbaar vervoer is vaak beperkt beschikbaar, en de opkomst van deelconcepten zoals deelauto’s, -scooters, -fietsen en -bakfietsen is voornamelijk beperkt tot stedelijke gebieden. Hier komt F’kes Meerijden om de hoek kijken. Dit initiatief biedt een nieuwe kijk op liften en faciliteert liftpunten in dorpen. Hier liften geen vreemden, maar juist dorpsgenoten samen. In een dorp heerst vaak een sterke sociale cohesie en een ‘ons-kent-ons-cultuur’, wat dit initiatief extra bijzonder maakt.

Liftmentaliteit Aangemoedigd

Met de introductie van de vier tijdelijke liftpunten zet de regio de eerste stap naar slimmer en minder autogebruik. Inwoners van Eersel, Bladel, Reusel en Bergeijk krijgen in de komende weken de kans om ‘proefliften’ uit te proberen. Eline Swinkels van Brainport Bereikbaar legt uit: “In september willen we de nieuwe liftmentaliteit zachtjes introduceren en inwoners laten ervaren dat samen reizen met bekenden helemaal niet vreemd is.” De lancering van F’kes Meerijden is een uitnodiging aan alle inwoners om de verrassende voordelen van liften te ontdekken. Het doel is om op korte termijn het liftnetwerk uit te breiden met zes liftzuilen in de vier Kempense gemeenten en liften verder te testen.

Herkenbaarheid met een Duim en Blauw Bord

Zowel automobilisten als lifters kunnen de ophaalmogelijkheden herkennen aan een grote duim – het internationale symbool voor liften – in combinatie met een blauw bord dat qua vorm geïnspireerd is op de bekende bushalteborden. “De associatie met even stoppen en meerijden is daarmee snel gelegd,” zegt Swinkels. Op het blauwe bord staat een eenvoudig stappenplan om het liftconcept uit te leggen: duim omhoog, wachten op een lift, F’kes Meerijden.

Dit nieuwe liftconcept geeft De Kempen een innovatieve en sociale impuls, waardoor samen reizen en minder afhankelijk zijn van de auto nog makkelijker wordt. Ga op avontuur met F’kes Meerijden en ontdek de voordelen van samen reizen in onze prachtige regio.

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024