Bladel gaat gezond door

De zomer is inmiddels voorbij, en dat betekent dat de nieuwe begroting 2022 van de gemeente eraan komt. En die begroting ziet er fantastisch uit: we zijn financieel hartstikke gezond, en we hoeven onze inwoners dus niet extra te belasten met hogere heffingen en belastingen. Sterker nog, we houden geld over en hebben dus ruimte om nieuwe investeringen te doen

Davy Jansen wethouder Bladel transparant

Van gezonde begroting naar gezonde ouderen.

 

We staan in onze gemeente namelijk voor een paar grote uitdagingen. Zo groeit het aantal ouderen de komende jaren hard, terwijl we een groeiend tekort hebben aan seniorenwoningen én handjes voor hulp bij het huishouden. Er moet dus wat gebeuren als we onze ouderen straks nog de ondersteuning willen bieden en die ze verdienen.Daar werken we nu al aan, bijvoorbeeld door te investeren in innovatie en nieuwe technieken. Zo experimenteren we in de regio met robots die bepaalde huishoudelijke taken over kunnen nemen. Dat zal uiteindelijk een deel van de oplossing moeten zijn, want menselijk contact blijft erg belangrijk. Er moet de komende jaren dus het nodige gebeuren. Overigens vraagt dat niet alleen iets van ons, maar ook van de landelijke politiek.

Seniorenwoningen met (lokale) martkpartijen.

 

Verder zien we nu al dat er weinig seniorenwoningen zijn, waardoor er te weinig door-stroom is op de huizenmarkt en ouderen blijven hangen in te grote, niet-aangepaste woningen. Daarvoor moeten we aan de slag met woningen in het centrum van onze kernen, dicht bij de voorzieningen. Die kansen zijn er gelukkig, bijvoorbeeld met Den Tref en Het Palet in Hapert of Den Herd in Bladel. De bouw van seniorenwoningen zorgt ook weer voor doorstroming waardoor uiteindelijk onder aan de keten ook starterswoningen vrijkomen. Er is dus perspectief en we zijn ermee bezig, maar dat is niet morgen geregeld. We zullen dus stevig aan de slag moeten in onze gemeente, samen met marktpartijen. Bij al die ontwikkelingen maken we het liefst gebruik van lokale ondernemers. We zeggen niet voor niets als gemeente: ‘koop lokaal’. Helaas worden we daarin beperkt door Europese regelgeving. Die verplicht ons om een aanbesteding te doen waarop iedereen kan inschrijven. We proberen daar wel op te sturen, maar het blijft lastig en het kan dus gebeuren dat iemand van buiten de regio ‘wint’, terwijl we een hartstikke goede ondernemer in de regio hebben.

 

Wat is jouw wens voor de begroting?

 

Maar om terug te komen op de begroting voor 2022: we voeren raadsbeleid uit, dus in de begroting zitten geen grote verrassingen. Bovendien is het lastig om nieuwe, grote investeringen te doen, omdat er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn. Daarom komen veel plannen ook terug in de verkiezingsprogramma’s. Daar werken we voor én achter de schermen al druk aan. Zo hebben we bij Bladel Transparant een aantal nieuwe leden, die nu al de kans krijgen om alvast mee te draaien en te kijken in de commissies. Onze vaste commissieleden maken het komende halfjaar plaats, zodat de nieuwe aanwas alvast een indruk krijgt van het werk. Bovendien kunnen zij nú al hun inbreng leveren, en dat werkt verfrissend. We zijn overigens de enige lokale politieke partij die dat doet. Maar buiten het raadsbeleid en de verkiezingsprogramma’s is er ook financiële ruimte voor ideeën van onze inwoners. Heb jij dus ideeën of wensen die een mooie toevoeging zijn voor de gemeenschap? Laat het dan zeker weten! Dat kan natuurlijk bij onze partij, Bladel Transparant, maar je kunt ook bij een andere lokale partij aankloppen.

 

Met positieve groet,

Davy Jansen

Wethouder volksgezondheid, welzijn en sport

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024