Mijn column deze maand wijd ik aan de stille krachten van onze gemeenschap. De maatjes die anderen een leuke dag bezorgen, de vele handen die eten rondbrengen licht werk maken, de duwers die de rolstoelers rondrijden, de betrokkenen die achter de schermen de toneelvereniging een podium bieden en de onbetaalde vlaggers bij Bladella die van elke wedstrijd een succes maken, ondanks dat de tegenstander daar wel eens anders over denkt.

Ik heb het over de ‘stille vrijwilligers’ en de ‘vanzelfsprekende mantelzorgers’, onze onzichtbare onmisbaren. Zij vormen de ruggengraat van vrijwilligersland, zijn de fundering van veel sociale zaken binnen onze gemeente en houden de verzorgingstehuizen draaiende. Kortom, ze vormen het zonnetje in het huis van de hulpbehoevende, boven de sportvelden of in ons cultureel centrum.

Waardering en ondersteuning
Toch worden deze vrijwilligers en mantelzorgers nog wel eens overgeslagen, maar wist je dat ze ongeveer 80% van de hulp bieden die mensen thuis krijgen en dat veel organisaties niet kunnen bestaan zonder deze ondersteuning? De informele zorg en onbetaalde ondersteuning is dus duidelijk onmisbaar. Als gemeente erkennen we dat en waarderen we deze tomeloze inzet van deze mensen uiteraard. Daarom bieden we waar mogelijk ondersteuning, door te luisteren, adviseren en ondersteunen.

Davy Jansen wethouder Bladel transparant
Wethouder Davy Jansen

Toch vinden we dat eigenlijk niet genoeg en willen we meer doen, al zeggen de meesten dat ze niet in het middelpunt van de belangstelling hoeven te staan. Dat siert ze: het zijn bescheiden mensen die vaak naast het podium staan in plaats van erop, de borden opscheppen in plaats van dat ze ervan eten. Toch draaien we dat eens per jaar om, want deze harde werkers mogen zelf ook wel eens in het zonnetje gezet worden.

Mantelzorglunch en -diner.
Te beginnen met de mantelzorgers. We hebben geen idee hoeveel het er zijn, omdat ze zichzelf vaak geen mantelzorger vinden. “Ik zorg toch gewoon voor ons pa, dat is toch vanzelfsprekend,” hoor ik dan. Het hoort erbij en je moet niet zeuren. Nee, dat is het niet! Mantelzorg sluipt erin, je gaat stilletjes aan iets meer doen. En als ze het op een moment zelf eigenlijk niet meer kunnen, dan nog gaan de mensen vaak door. En daar heb ik diep respect voor.

Daarom draaien we de rollen tijdens de mantelzorglunch op 8 november om en zie je mij een keer soep en broodjes rondbrengen in plaats van opeten. Al schuif ik daarna natuurlijk graag aan om de verhalen te horen. Bovendien kunnen de mantelzorgers dan ook eens met elkaar praten en ervaringen uitwisselen. Voor de mantelzorgers die niet bij de lunch aanwezig kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze dan werken óf natuurlijk zorg verlenen, is er ‘s avonds een diner in Den Herd. Daar ben ik natuurlijk ook bij. Uiteraard krijgt iedereen ook een ‘mantelzorgwaardering’, een kleinigheidje als dank voor de eindeloze inzet.

Vrijwilligersfeest
Maar ook de andere vrijwilligers zetten we graag eens in het zonnetje. Zo heb ik de afgelopen weken al verschillende ‘stille vrijwilligers’ bezocht en persoonlijk bedankt.

Dat zijn de mensen die op de achtergrond staan en zorgen dat alles blijft draaien, die niet als voorzitter op een bierkratje klimmen en niet snel een lintje krijgen voor hun bewezen diensten. Ik heb al veel tranen van dankbaarheid gezien bij die mensen en voor deze mensen, daar doe ik het natuurlijk voor. Helaas kunnen we niet iedereen een bezoek brengen. Daarom pakken we het grootser aan en organiseren we op vrijdag 15 november een groot vrijwilligersfeest in Den Herd. Het is een avondvullend programma, waarin we ook de vrijwilligersawards uitreiken én geheime maar gegarandeerd succesvolle act hebben. Bovendien pikken we er ook deze avond nog een aantal stille vrijwilligers uit.

Aanmelden
Aanmelden voor het vrijwilligersfeest of de awards is helaas niet meer mogelijk. Met ruim 340 aanmeldingen is het helemaal vol. Voor de mantelzorgwaardering en de lunch of het diner kun je je wel aanmelden, vanaf woensdag 2 oktober. Ga daarvoor naar de website www.bladel.nl/mantelzorgwaardering.

Met vrijwillige groet en hopelijk tot 8 of 15 november!

Davy Jansen
Wethouder