Politiek is saai! Toch Niek?

Niek Panjoel

Politiek is saai! Toch Niek?

Inmiddels ben ik alweer ruim 3,5 jaar raadslid namens Bladel Transparant. De 2 jaar daarvoor was ik commissielid in de commissie inwoners. Maar nog steeds krijg ik regelmatig de vraag wat ik er nou in godsnaam leuk aan vind om politiek actief te zijn. Vooral jongeren snappen het vaak niet.

Veel mensen die aan politiek denken, denken aan iets te oude mannen in een driedelig pak met stropdas, die urenlang over bijvoorbeeld stikstof zitten te praten. Voor veel mensen zijn dit soorthema’s te saai en zij verliezen daardoor de binding met politiek. Maar in de lokale politiek zijn thema’s vaak simpeler omdat het thema’s zijn die de mensen direct aan gaan. Helaas is er nog altijd te weinig besef dat je als inwoner bij lokale politiek zoveel meer invloed kunt uitoefenen op thema’s dan bij de landelijke politiek.

Mening van de inwonerNiek Panjoel Bladel Transparant

 

De afgelopen maanden hebben wij als Bladel Transparant heel veel mensen gesproken over politiek. We hebben ze gevraagd om 3 verbeterpunten voor de gemeente Bladel te noemen. Hieruit kwamen veel uiteenlopende punten, welke wij verzameld en besproken hebben. Deze punten vormen de basis van ons nieuwe verkiezingsprogramma. De mensen waren vaak dankbaar dat ze gevraagd werden en de meeste vonden het ook nog interessant. Door deze gesprekken te voeren hebben we inmiddels vele nieuwe geïnteresseerde en ook vier nieuwe actieve leden.

De hort op in de gemeente Bladel.

Transparant zoekt de mensen ook op. Zo ben ik een paar maanden geleden naar de zorgcoöperatie in Hoogeloon geweest om te praten over zorg. Daaruit bleek dat bijvoorbeeld eenzame ouderen veel beter geholpen worden, als ze bij de hand worden genomen door een bekende inwoner uit hetzelfde dorp. Dat voelt vertrouwder en is dus effectiever. Ook ben ik 4 weken geleden bij VV Hapert geweest om te praten over hun toekomstvisie over het sportpark. VV Hapert wilde bijvoorbeeld graag een kunstgrasveld. Hiervoor hebben wij een motie gemaakt die vervolgens een meerderheid in de gemeenteraad kreeg. Mede hierdoor zal Hapert binnenkort een mooi kunstgrasveld krijgen.

Het zijn maar kleine dingen, maar door een simpel gesprek te voeren kunnen wij leuke dingen voor verenigingen en inwoners voor elkaar krijgen. Binnenkort spreken we de Radiozendamateurs die gevestigd zijn op de Egyptische poort in Bladel. Ik ben zeer benieuwd wat voor leuke dingen daar weer uit voort komen.

Kortom, lokale politiek is veel meer dan alleen maar dossiers lezen en het veel te lang hebben over bepaalde belangrijke maar nietszeggende thema’s. Door zelf te investeren in mensen krijgen wij een hoop informatie terug waar we iets mee kunnen. Persoonlijk vind ik dat het leuke aan politiek, vooral als wij ook écht iets voor inwoners kunnen bereiken. En als ik naar de huidige raadsleden in de Gemeente Bladel kijk, geldt dat oude stoffige imago al lang niet meer. We hebben mannen en vrouwen van alle leeftijden die lang niet meer allemaal met een driedelig pak aan zitten. Zo zit ik iedere vergadering gewoon in dezelfde kleren als die ik in de plaatselijke kroeg draag. Nog zo’n belangrijke plek waar ik veel informatie ophaal .

Mocht jij ook graag input willen geven of in gesprek willen gaan over wat dan ook, stuur even een appje. Je weet mij te vinden!

Niek Panjoel Raadslid namens Bladel Transparant

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024