De laatste jaren heb ik mijn politieke kerstgedachte of nieuwjaarswens met jullie gedeeld en ook dit jaar ga ik verder met deze traditie.

In oktober dit jaar werd onze tweede kleindochter Saar geboren. Op dat moment werd ik me zo mogelijk nog bewuster van de plicht die we hebben de wereld goed achter te laten.

Invloed op wereldse zaken, veroorzaakt door Trump, Johnson, Poetin of Bouterse heb ik niet. Landelijke en provinciale invloed kan ik uitoefenen door mijn stem uit te brengen. Is weliswaar geen grote invloed, maar het is invloed.

Binnen onze mooie gemeente mag ik al sinds 2006 politiek actief zijn als raadslid en zelfs vier jaar als wethouder. Ik vind het heerlijk om door mensen aangesproken te worden en dan te kijken of ik ze kan helpen. Dit lukt me natuuDick Zumkerrlijk niet altijd maar ik doe er, samen met mijn partijgenoten binnen Bladel Transparant, altijd mijn uiterste best voor. Als inwoners kunnen jullie hier invloed op uitoefenen door te gaan stemmen eens in de vier jaar, maar ook door ons aan te spreken!

Zo spraken mensen me ook aan over de MFA in Hapert. Werd dat niet te duur? Door een coalitie te vormen met CDA en VHP konden we invloed nemen. Davy Jansen werd wethouder en zat bovenop dit project. Op die manier komt er een heel mooie MFA in Hapert en houden we de hand op de knip.

Zo ook Den Herd naar de mert. Al jaren geleden hebben we dit aangekaart en nu gaat het dan eindelijk een feit worden. Ook daar hebben we onze invloed op uit kunnen oefenen. De komende jaren zullen we ons richten op woningbouw en dan met name in de kern Bladel. Heel belangrijk om de jeugd in onze gemeente een kans te geven.

 

De aandacht die dit jaar besteed is aan de stille vrijwilligers en de mantelzorgers wil ik hier ook graag noemen. Wethouder Davy Jansen heeft hier zijn invloed op uitgeoefend. Mensen die het normaal vinden dat ze belangeloos anderen helpen, mogen van mij elke dag in het zonnetje gezet worden. Wanneer we dit allemaal zouden doen, zou de wereld er een stuk beter uitzien.

Dit brengt me weer bij mijn opening: de plicht die we hebben als “ouderen” om de wereld goed achter te laten. Niet alleen aan onszelf denken, maar vooral aan wat we nalaten. Op lokaal niveau doen we dit gelukkig goed, maar landelijk zie ik helaas te vaak dat sommige partijen alleen aan hun eigen doelgroep denken.

Voor mij is het duidelijk en ik zal er alles aan doen mijn kleinkinderen en hun hele generatie een mooie toekomst te geven.

Ik wens iedereen heerlijke feestdagen en alle goeds voor 2020 toe.

Dick Zumker
Raadslid Bladel Transparant