De kern Bladel heeft een prachtig centrum waar we trots op mogen zijn. Maar omdat stilstand achteruitgang is, blijven we het gebied rondom de Markt verbeteren en vernieuwen. Bovendien houd ik wel van een beetje reuring in het centrum, dus tijd voor stoelendans! De volgende stap? Den Herd naar de mert!

Het cultureel centrum is namelijk toe aan een nieuwe locatie. Het huidige gebouw aan het Emmaplein is oud en op, en dan kun je twee dingen doen. Of veel geld in een renovatie stoppen, of op zoek gaan naar een nieuwe plek die recht doet aan het centrum en waar het de komende jaren weer vooruit kan.

Het huis van de buurman.

En wat is dan een mooiere plek dan het Rabobankgebouw aan de Markt? Het is een prachtig pand dat al langere tijd deels leeg staat omdat de Rabobank hier steeds minder medewerkers heeft. De bank zocht een andere, bij voorkeur maatschappelijke, bestemming voor het pand, en het huis van de buurman kun je maar één keer kopen. Dit was dus dé kans, en die wilde ik niet laten lopen.

Het idee is dat het pand een mooie, nieuwe functie krijgt als gemeenschaps-huis. Zo komen alle sociale en maatschappelijke voorzieningen onder één dak terecht: Den Herd, de muziekvereniging, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de bibliotheek en de andere sociale voorzieningen van de gemeente. En natuurlijk zijn onze oudere inwoners van onder andere de Seniorenvereniging Bladel ook hier weer welkom voor een kopje koffie!

Centrumvisie Bladel
centrumvisie Bladel

Centrumvisie
Deze plannen zijn trouwens onderdeel van onze bredere centrumvisie, waarmee we willen zorgen voor een krachtig, bruisend centrum dat klaar is voor de toekomst en echt onderdeel is van onze samenleving. Dat is nodig, want veel andere kleine gemeenten kampen met een terugloop van voorzieningen, die naar de grote steden verdwijnen.

In Bladel hebben we dat tot nu toe gelukkig weten te voorkomen, maar om dat zo te houden moeten we wel actie ondernemen. Zo willen we van de Markt een omgeving maken waar verschillende functies samenkomen. Winkelen, cultuur, ontmoeten en maatschappelijke organisaties bij elkaar om te hoek. Fijn voor de inwoners én de ondernemers.

 

Een goede buur.

Een kleine opfrisbeurt kan sowieso geen kwaad. Zo was De Posthof, één van de andere buren van het gemeentehuis, in de jaren ‘70 het modernste winkelcentrum van de Kempen. Dat zou je nu niet meer zeggen als je het deels in onbruik geraakte en verpauperde gebouw ziet. Ook hiervoor is deze maand een intentieovereenkomst tussen de gemeente, vastgoedeigenaren en ‘een supermarkt’ getekend. We hopen dat ook hier snel ontwikkelingen komen.

Maar eerst dus het Rabobank-gebouw. De plannen zijn serieus, en we kunnen nu snel meters gaan maken. Deze zomer gaan we de plannen verder uitwerken, en 7 november wordt het definitieve plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Natuurlijk hoop ik dat het we daarna snel aan de slag kunnen met het verder opfrissen van het centrum, bijvoorbeeld bij De Posthof.

Oh, en de Rabobank? Die doet ook gezellig mee aan de stoelendans en krijgt een mooie plek in de plint van het gemeentehuis. Want ik zeg maar zo, een goede buur is beter dan een verre vriend!

Davy Jansen