Van Kroonjaar naar Coronajaar (Column Davy Jansen)

Van Kroonjaar naar Coronajaar

Sinterklaas is inmiddels met zijn vliegtuig ‘de Pakjes Boeing 12’ teruggevlogen naar het warme Spanje, de kerstman doet zijn intrede en het einde van het jaar komt in zicht. 2020 zit er al weer bijna op. Wat begon als een prachtig Kroonjaar, eindigt in de terugblik als vervelend Coronajaar.

We hebben dit jaar veel gevraagd van de hulpdiensten en het personeel in de gezondheidssector, maar ook van alle andere inwoners. Dagelijks ontvang ik berichten dat we strenger moeten zijn of dat we juist de teugels moeten laten vieren en alles daar tussenin. In die brei aan meningen probeer je toch te doen wat je kunt en te doen wat binnen je macht ligt, want in bijna alle gevallen gaan wij als gemeente niet over de maatregelen, laat staan ik als wethouder.

In mijn eerste column over corona, ergens in maart 2020, heb ik de hoop uitgesproken dat we ook de positieve punten aan deze periode met ons meenemen. Denk wat meer aan elkaar, zorg wat meer voor elkaar en maak er op die manier wat van. Dat blijven we hopelijk ook doen als we straks uit deze periode zijn. Ook hoop ik dat we de actie om toch vooral lokaal te kopen (#haallokaal) volhouden. Zelfs nu de lokale winkels en horeca dicht zijn hebben we mogelijkheden om af te halen en te laten thuisbezorgen. Maak daar gebruik van want daarmee helpen we de lokale ondernemers en houden we een levendige gemeente!

Dan komt nu de kerstperiode waarbij het ook anders zal moeten dan normaal. Geen horeca open en geen grote groepen en families bij elkaar. Ook oud/nieuw zal anders zijn. Vuurwerk afsteken is verboden evenals carbidschieten. De feestjes die werden georganiseerd gaan niet door en zelfs in beperktere kring is er weinig tot niets mogelijk. Mensen worstelen met de regelgeving, zoeken naar oplossingen of hebben lak aan de regelgeving. Ik vind daar vanalles van, maar zou toch vooral iedereen op willen roepen om je gezonde verstand te gebruiken.

Het jaar 2020 is dus een jaar om vooral snel achter ons te laten en door te gaan. Niet alleen het einde van het jaar komt in zicht, maar ook het einde van de vervelende periode. Over niet al te lange tijd komt de zon weer eerder op, worden de dagen weer langer en gaan we samen een mooie toekomst tegemoet.

Fijne dagen, de beste wensen voor het volgende jaar en vooral: Blijf gezond.

Davy Jansen

Wethouder volksgezondheid, cultuur en sport

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024