vooruitkijken (column davy Jansen)

We horen en lezen al maanden heel veel over corona, en ook in onze omgeving gebeurt van alles. Denk bijvoorbeeld aan de sluiting van (opnieuw) de horeca, het Pius X-college en een deel van Kempenplus. Daarnaast zal het niemand zijn ontgaan dat we de laatste weken regelmatig de twijfelachtige eer hadden om het lijstje met (relatief) de meeste besmettingen aan te voeren. Ook dwingen de onzekere toekomst en ontwikkeling van de coronacrisis ons om meer van dag tot dag te leven, alsof we in een soort overlevingsmodus staan.

Toch gebeuren er ondertussen in onze gemeente heel mooie dingen. Daarom wil ik het vandaag niet over corona hebben maar juist een blik op de toekomst werpen, want we hebben een aantal mooie en belangrijke projecten lopen.

Er gebeurt van alles.

Wat dacht je bijvoorbeeld van verschillende bouw- en herontwikkelingsprojecten, zoals gemeenschapshuis Den Herd dat naar het centrum van Bladel wordt gehaald? Of de MFA in Hapert, waar de sloopactiviteiten nu zichtbaar maken dat er echt iets staat te gebeuren. Nog dit jaar start zelfs de bouw. En natuurlijk is er mijn stiekeme trots, de Egyptische Poort. De plannen voor het gebied van het oude zwembadterrein bij de sportvelden beginnen nu echt vorm te krijgen. En ja, dat duurt al lang, dat vind ik ook!

Ook is er is een uitbreidingslocatie voor een woonwijk aangekocht in de kern Bladel, die de broodnodige extra woningen gaat opleveren. In Hoogeloon start de bouw op de plaats waar voorheen de Ster zat en in Netersel is net een bouwproject afgerond. In Bladel is verder de Mariaschool verbouwd en in Hoogeloon start de nieuwbouw van basisschool De Vest. Ook de plannen voor de provincialeweg N284 staan in de steigers waardoor er over een aantal jaar een einde moet komen aan de frustrerende files waar elke inwoner wel eens last van heeft.

Den Herd naar de Mert.

Een ander groot project is Cultureel Centrum Den Herd, dat een prachtige nieuwe plek krijgt in het oude Rabobank-pand aan de Markt in Bladel. Daarvoor hebben we inmiddels een architectenbureau gekozen dat een mooie visie heeft op de toekomst van het gebouw. Wat leuk is, is dat we de aanbestedingsprocedure niet als gemeente alleen hebben gedaan. Er zaten namelijk ook twee bestuursleden van Den Herd in de selectiecommissie. Zij hebben dus mee kunnen praten én beslissen over hun toekomstige thuis.

De architect heeft er zin in, en hij heeft een fascinatie voor het omvormen van bestaande gebouwen. Hij kan zijn ei dus echt kwijt in het gebouw. Gelukkig maar, want hij moet ook aan de bak en samen met de toekomstige gebruikers kijken naar een goede invulling. Zelf heeft hij daar gelukkig ook al ideeën over. Zo wil de architect de nieuwe entree een stukje naar voren uitbouwen. Daarmee ontstaat er een open pand met veel glas, wat mensen echt uitnodigt uit om binnen te komen.

Ook de drie verdiepingen van het gebouw worden meer open. Dat is om twee redenen prettig. Het huidige pand is bestaat uit verschillende compartimenten en is echt een doolhof (ik spreek uit ervaring). Bovendien heb je ergens in een hoek op de derde verdieping al snel het gevoel dat je bent weggestopt, en dat vindt niemand leuk. Dan wil iedereen het liefst op de begane grond zitten, maar dat kan natuurlijk niet. Door de verdiepingen meer open te maken, wil de architect een warm en welkom gevoel creëren op álle verdiepingen.

Egyptische Poort

En dan is er nog de Egyptische Poort. Als 12-jarig jongetje begon ik hier als vrijwilliger bij het buitenbad. Inmiddels ben ik wethouder en gaan we het gebied herontwikkelen. Daarvoor hebben we onlangs vijf presentaties gehad voor commissieleden, raadsleden en andere belangstellenden. Daarin kwamen mooie visies en prachtige ontwerpen terug, vooral gericht op het gebied waar woningbouw ontwikkeld gaat worden wat we graag naast de recreatieve functies willen hebben.

Een jury gaat nu een oordeel vellen en kiezen wie zijn plan verder uit mag werken. Mooi is dat ook hier de gemeente niet alleen beslist wat er gaat gebeuren in het gebied. Er is een brede vertegenwoordiging in de jury, bijvoorbeeld met twee wethouders, een raadslid en een commissielid. Maar we hebben ook een prijsvraag uitgeschreven voor inwoners, en de winnaar daarvan praat en beslist mee als de jury de komende weken een besluit gaat nemen wat voorgelegd gaat worden aan de gemeenteraad.

Maar naast deze plannen voor woningen blijft er natuurlijk ook meer dan genoeg ruimte in de Egyptische Poort om te recreëren. Zo zijn lokale ondernemers bezig met plannen voor verschillende sport en recreatieve voorzieningen. De sportverenigingen die er nu al zitten, worden daarbij ook goed betrokken. We gaan bijvoorbeeld ook op zoek naar meekoppelkansen voor ze, bijvoorbeeld bij de zwemvijver, waar best een strandje met een beachvolleyveld past. Wat er uiteindelijk ook gaat gebeuren, het belooft sowieso een prachtig gebied te worden!

Vooruitkijken

Ondanks dat de coronacrisis het ons soms dus moeilijk maakt om vooruit te kijken en ons dwingt om met de dag te leven, blijven we samen werken aan een mooie toekomst en leefomgeving in onze gemeente. Doet u met ons mee?

Met enthousiaste groet,

Davy Jansen

Wethouder volksgezondheid, welzijn en sport

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024