Waardeer de vrijwillige professionals.

Als u dit leest, is carnaval net achter de rug. Een mooi volksfeest met een belangrijke maatschappelijke functie. Dat viel me ook dit jaar weer op tijdens mijn jaarlijkse ronde langs een groot aantal carnavalswagenbouwers. Daar zag ik waar de bouwers als echte professionals zo hard aan werken, wat ze leren en hoe het met ze gaat.

Maatschappelijke initiatieven.

Davy Jansen wethouder Bladel transparant

Maar niet alleen tijdens carnaval werken maatschappelijk betrokken professionals – vrijwilliger of niet – keihard aan onze samenleving. Want er gebeurt gigantisch veel binnen onze gemeente, op verschillende fronten. Dag in dag uit zorgen zij ervoor dat we in onze gemeente nog steeds een voorzieningenniveau hebben waar we trots op mogen zijn. Dat werd mij de afgelopen weken ook weer duidelijk tijdens mijn bezoeken aan verschillende maatschappelijke initiatieven. Organisaties die grotendeels op vrijwilligers werken, en die ik op deze manier ook het podium en de belangstelling wil bieden waar ze recht op hebben. Zie het als een bescheiden steuntje in de rug, want de mensen die dit allemaal voor de samenleving doen, daar mag best aandacht voor zijn.

Kriskras door de gemeente.

Daarom heb ik met verschillende vertegenwoordigers van sportclubs gesproken. Met Bladella heb ik bijvoorbeeld gesproken over de kunstgrasvelden, zonnepanelen en het toekomstbeeld van de vereniging. Maar ook de handboogvereniging in Hapert en de sportverenigingen op het sportpark van Casteren heb ik gesproken.

Ik ben bij het Kempisch Inloopcentrum geweest. Dat is een plek voor mensen die kanker hebben of met de gevolgen daarvan kampen, maar ook partners of echtgenoten zijn daar welkom. Ik werd warm onthaald en we hebben fijne gesprekken gehad.

Ook ben ik bij de speel-o-theek , waar je voor een klein bedrag speelgoed kunt huren. Ideaal voor opa’s en oma’s of mensen met een kleinere portemonnee, maar ook als je eens wat groter speelgoed wilt lenen, zoals een glijbaan in de zomer (ik ga lid worden). De speel-o-theek zit een beetje verstopt, maar het heeft veel te bieden.

Daarnaast ben ik bij de heemkundevereniging geweest, waar ze tentoonstellingen hebben over de achtergrond en historie van Bladel. Ze bieden tegenwoordig wisselende collecties aan die zeker een bezoek waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bar van het café van Miet van Bommel, de meest bekende coldcase-moordzaak in Bladel. Maar ook het interieur van de smederij van mijn overgrootvader (familie Jansen de Smed) staat er opgesteld.

Verder heb ik het eerste veteranencafé mee mogen organiseren en kan ik terugkijken op een succesvolle eerste editie. De opkomst was erg goed, met als oudste aanwezige veteraan een 95-jarige en als jongste een 30-jarige inwoner. Je praat dan dus over uitzendingen naar bijvoorbeeld Nederlands-Indië, Libanon en Bosnië, maar recenter ook Irak en Afghanistan. Er was duidelijk de behoefte om op deze manier samen te komen, dus dit prachtige initiatief gaat zeker een gevolg krijgen.

Mijn maatschappelijke steentje?

Waarom ik deze plekken een bezoek breng? Ik vind het hartstikke interessant en leerzaam, maar ik voel me ook betrokken en laat dat graag zien. Zelf probeer ik trouwens ook een maatschappelijk divers steentje bij te dragen en neem mijn vrijwilligerswerk nog hartstikke serieus.

Tijdens mijn bezoek aan het Kempisch Inloopcentrum werd ik bijvoorbeeld uitgenodigd om een keer te blijven eten. Heel aardig, maar ik kook liever voor de mensen daar, dus binnenkort sta ik in de pan te roeren. Ik heb tijdens carnaval bier getapt in de tent op de Markt en oordoppen uitgedeeld tegen gehoorschade. En ik sta al jaren wekelijks op het veld als jeugdleider met mijn A2 van vv Bladella.

Waardeer jij onze voorzieningen?

Waarom ik deze plekken een bezoek breng? Het is hartstikke interessant en leerzaam en mijn betrokkenheid wil ik graag laten zien. Zelf neem ik mijn vrijwilligerswerk erg serieus en probeer mijn steentje bij te dragen.

Kortom, ik waardeer onze voorzieningen en de professionals die daarvoor zorgen, als ruggengraat van onze samenleving. En probeer daar op mijn bescheiden manier ook aan bij te dragen. En jij? Maak je dankbaar gebruik van organisaties en initiatieven die grotendeels draaien op vrijwilligers? Bijvoorbeeld tijdens carnaval, het sporten of als je samenkomt met lot- of bondgenoten? Laat je waardering dan eens blijken. Want dat verdienen ze, onze vrijwillige professionals!

NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024