Column Hetty: Achter de schermen…

Bedrijventerreinen zijn niet sexy, interessant en boeiend. Als wethouder economie van onze bruisende gemeente Bladel werp ik graag een ander licht op dit cruciaal onderdeel van onze lokale economie. Op dit moment is het totale oppervlak van onze bedrijventerreinen zo’n 205 hectare (waarvan Kempisch Bedrijvenpark 69 hectare) en dat is behoorlijk voor een gemeente van onze omvang. Er is onderzoek gedaan naar de extra benodigde toekomstige locaties voor bedrijventerreinen in De Kempen, waarbij we uiteraard ook serieus naar onze gemeente kijken. Tot en met 2030 is er een behoefte in de Kempen van zo’n 60 hectare aan bedrijventerreinen en dat zorgt voor een flinke uitdaging, die we samen met Kempen- en MRE-gemeenten oppakken.

Bedrijventerreinen zijn de stille helden van onze gemeente. Zij bieden een plek aan een enorme diversiteit bedrijven, van lokale ambachtslieden tot grote internationale ondernemingen. Achter de schermen wordt onverstoorbaar hard gewerkt, worden banen gecreëerd, wordt de lokale welvaart vergroot en wordt innovatie gestimuleerd. Elk gebouw vertelt het verhaal van toewijding, doorzettingsvermogen en het geloof in de kracht van lokaal ondernemen. Het college; burgemeester en wethouders bezoeken regelmatig lokale ondernemers en deze werkbezoeken zijn inspirerend, verbindend en informatief. Het is van een groot belang om op te halen waar de behoeften liggen, zodat bedrijven kunnen floreren en innovatie wordt aangemoedigd. Betrokkenheid en ondersteuning van ondernemers staan bij onze gemeente hoog in het vaandel.

Achter de schermen treffen we zeer gedreven en enthousiaste ondernemers die hun succesverhalen delen. Eerder dit jaar bezochten we VGI Willems RVS Machinebouw, gevestigd op het Kempisch Bedrijvenpark. Deze compleet nieuwe fabriek in Hapert, met een bedrijfsoppervlakte van 1,5 hectare is uitgerust met plaat- en buis lasermachines, een afdeling verspanen, lassen, finishen van RVS. Ook worden complete assemblagelijnen voor o.a. de voedingsindustrie samengesteld. Innovatie, vakmanschap en kwaliteitswerk, te vinden aan de Smaragdweg 49. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het bedrijf op een buurperceel.

G.M.O. Nederland is geruime tijd gevestigd op bedrijventerrein Hapert en specialiseert zich in het produceren van mechanische precisie onderdelen voor uiteenlopende toepassingen in diverse industrieën. Bijzonder verrast werden we eerder dit jaar door het verhaal van zusteronderneming G.M.O. Rail. In Hapert worden innovatieve spoorwegproducten als doorvoerblokken en montageklemmen ontwikkeld en geproduceerd voor het Nederlandse spoorwegnet, maar ook hun weg elders in de wereld vinden. Geavanceerde drie-, vier- en vijfassige freesmachines en draaicentra spelen een cruciale rol in het productieproces.

Hendor Pompen vierde eerder dit jaar haar 75-jarig jubileum. De derde generatie leidt het bedrijf en bedient klanten uit 53 landen met innovatieve, chemisch bestendige pompen en filters. Dit bedrijf bezochten we in juli dit jaar en is gevestigd op bedrijventerrein Leemskuilen. Innovatie, productontwikkelingen, financiële onafhankelijkheid en zorg en aandacht voor personeel zijn kernwaarden die essentieel blijven voor het succes. Het aantrekken en behouden van personeel heeft bij veel ondernemers de volle aandacht, ook bij dit bedrijf.

Werkbezoek Gooskens Hout

Net als bij Gooskens Hout in Hoogeloon, tijdens een werkbezoek. ‘Wij zijn van Gooskens Hout’ is een slogan die velen in de regio inmiddels kennen. De 6e generatie die leiding geeft aan één van de grootste leveranciers van ruw en bewerkt vurenhout in de Benelux, is zich zeer bewust van het belang van betrokken personeel met een ‘hart voor hout’ en handelt daar naar. Veel waardering, een warme familie en een prettige werkomgeving maar ook tijd om vrijwilligerswerk te kunnen doen zijn van belang. De eigenaren zijn mede initiatiefnemers van de HoutSkool en samen met DeMaackers wordt perspectief geboden aan mensen die wat verder afstaan van de arbeidsmarkt. De eerste ‘HoutSkolieren’ werken inmiddels met veel enthousiasme aan hun skills, talenten en sociale vaardigheden, zodat ze later met vertrouwen de hout-werkvloer op kunnen. Een prachtig initiatief, gevestigd op bedrijventerrein de Sleutel.

Ook brachten we een bezoek aan KempenPlus, het participatiebedrijf voor de inwoners van de Kempengemeenten. Tijdens de rondleiding door de productiehallen, waar medewerkers enthousiast en oprecht vertelden over hun werk, werd snel duidelijk wat KempenPlus betekent voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van ontwikkeling en groei tot doorstroom en uitstroom, uiteraard ook vanuit detachering op diverse locaties. Prachtig dat tijdens de kennismaking, presentatie en rondgang bij Delpharm een paar weken later de samenwerking tussen deze twee bedrijven besproken werd. In vogelvlucht leerden we ook dit bedrijf kennen tijdens een presentatie en rondleiding, wereldleider op de markt van de productie van uitbestede geneesmiddelen en andere farmaceutische producten. Gevestigd op nummer 1 aan de Industrieweg in Bladel in een bijzonder bedrijfspand, staan precisie, kwaliteit en controle centraal voor dit productiebedrijf met ruim 165 medewerkers (6.500 wereldwijd).

Werkbezoek Delpharm

Het is geweldig dat wij als college zó welkom zijn tijdens deze werkbezoeken om kennis te kunnen nemen van deze ondernemersverhalen. Het is fantastisch om te merken hoe betrokken en enthousiast de ondernemers op de bedrijventerreinen zijn. Met hun toewijding, ondernemerschap en doorzettingsvermogen leveren zij een enorme bijdrage aan de leefbaarheid, welvaart, het lokale verenigingsleven en maatschappelijke initiatieven. Ze zijn onmisbaar!

Note: Elke maand bezoekt het college één van de grotere bedrijven in onze gemeente. Ook in 2024 blijven we dat doen. We doen dat op verzoek, maar nemen zelf ook het initiatief. Interesse? Neem dan contact op

Hetty van der Hamsvoort
Wethouder Economie – Vrijetijdseconomie – Arbeidsmarkt – Energietransitie – Innovatie

H.vanderhamsvoort@bladel.nl


NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024