Eén jaar wethouderschap: “De samenwerking met onze inwoners, ondernemers en verenigingen is onze drijfveer”

Exact één jaar geleden begonnen Davy Jansen en Hetty van der Hamsvoort als wethouders in de gemeente Bladel. Sindsdien houdt Davy zich onder andere bezig met volkshuisvesting, welzijn, cultuur en sport, terwijl Hetty economische zaken, energietransitie en verduurzaming, de bedrijventerreinen, detailhandel en de vrijetijdseconomie in haar portefeuille heeft.

Na hun eerste 365 dagen wethouderschap is het een mooi moment voor een tussenstand: hoe hebben ze deze periode ervaren, en wat kunnen we de komende drie jaar nog van ze verwachten?

Van bedrijfsleven naar overheidswezen

Hetty, jij komt uit het bedrijfsleven en hebt de overstap gemaakt naar het wethouderschap. Hoe bevalt het?

Hetty: “Het bevalt goed! Wethouder is een mooi beroep, maar pittig. Het zijn interessante, goed gevulde dagen en je kunt niet alles plannen. Je weet als je ‘s ochtends het gemeentehuis binnenstapt niet wat er die dag gaat gebeuren. Dat is een uitdaging, maar dat maakt het ook leuk.”

Davy: “Ik draai al langer mee in de politiek, ook als wethouder, en ik herken dat wel. Je moet veel ballen in de lucht houden en het is geen 9 tot 5-baan. Ik ben regelmatig om 11 of 12 uur ‘s avonds pas thuis.”

Jullie hebben dus 365 drukke dagen achter de rug. Wat hebben jullie in die tijd zoal gedaan?

Hetty: “We bezoeken regelmatig bedrijven om te achterhalen wat er leeft en om snel te kunnen anticiperen op ontwikkelingen. Dat doe ik individueel met de ambtelijke ondersteuning, maar ook samen met het hele college. Daarnaast gaan we samen met ondernemers de komende jaren het centrum een nieuwe impuls geven en aantrekkelijker maken. Daarvoor hebben we een nieuwe BIZ [Bedrijven Investeringszone, red.] gerealiseerd. Tegelijkertijd werk ik aan de positionering van de gemeente om onszelf beter op de kaart te zetten bij inwoners en bezoekers. En ik werk aan de verduurzaming onze gemeente, bijvoorbeeld samen met ondernemers op het Kempens Bedrijvenpark met het project ‘Energielandschap de Kempen’.”

Davy, jij hebt natuurlijk je eigen portefeuille. Met welke projecten houd jij je bezig?

Davy: “Ik ben druk met het project ‘Toekomstbestendige sportparken’. We gaan flink investeren in de sportparken, zoals in Casteren. In Netersel is al van alles gedaan, in Hapert lopen de plannen, in Hoogeloon zijn we in gesprek en in Bladel staat ook van alles te gebeuren. We zijn ook gestart met de bouw van het gemeenschapshuis aan de Markt. Daarvoor heb ik in het vorige college al voorbereidend werk kunnen doen, dat is mijn voordeel. Ons centrum heeft nu een bouwput, maar over een paar jaar staat daar een prachtig gemeenschapshuis.”

Hetty: “Jij mocht ook de multifunctionele accommodatie openen in Hapert, waar je veel tijd en energie in hebt gestopt. Het is een fantastisch gebouw geworden waar veel mensen samenkomen en dat goed is voor de leefbaarheid van de kern. Mensen komen van buiten kijken hoe mooi het is geworden, en ik hoop dat we dat in Bladel ook kunnen realiseren.”

Samen met inwoners en ondernemers

Jullie zoeken de inwoners, ondernemers en verenigingen echt op in jullie werk. Vinden jullie dat belangrijk?

Hetty: “Ja, die verbinding is voor mij essentieel. Je hebt een gesprek en luistert naar elkaar, ook zonder speciale reden of aanleiding. Ik heb vanuit mijn achtergrond ook nog veel contacten in het bedrijfsleven. Soms is dat lastig, meestal heel handig. Maar ik ben ervan overtuigd dat we elkaar als gemeenschap nodig hebben om verder te komen.”

Davy: “Die verbinding is ook een van de kernwaarden van Bladel Transparant. Ik heb dat altijd gedaan met inwoners en het verenigingsleven, en ik ben blij dat Hetty de contacten met de bedrijven nu verstevigt. Ik denk dat we daarmee een goede slag hebben geslagen. Als politieke partij, maar ook als gemeente Bladel.”

Zien jullie dat inwoners en ondernemers dat merken en waarderen?

Hetty: “Dat denk ik zeker. Je kunt als wethouder niet alles altijd goed doen voor iedereen, maar het begint met luisteren naar elkaar. Als je ondernemers de gelegenheid biedt om hun verhaal te doen en je luistert echt, dan creëer je al een verbinding. Je hoort dan wat er leeft, en met die kennis in je achterhoofd kun je bepaalde keuzes maken. Zo hebben we een aantal bedrijven bezocht en dan hoor je bijvoorbeeld de behoefte aan uitbreiding. Dat blijkt uit onderzoek, maar het is ook fijn om van de ondernemers zelf te horen.”

Davy: “We kunnen van alles zien in rapporten die we krijgen, maar je moet ook voelen wat er leeft in de samenleving. In een rapport lees je niet wat er speelt bij de korfbalvereniging of welke problemen een gilde heeft. Je kunt mensen niet altijd geven wat ze willen, maar gewoon een gesprek hebben, luisteren en begrip tonen voor de situatie waar mensen in zitten doet al veel goed.”

Hetty: “Dat is ook wel Bladel Transparant, en daarom voelde ik me er meteen thuis. Die verbinding zit in de genen van de partij.”

Twee wethouders, één taak

Bladel Transparant mocht voor het eerst twee wethouders leveren. Hoe bevalt die samenwerking tot nu toe?

Hetty: “Voor mij werkt het prettig. Davy is echt een politiek dier met overal lijntjes en kan snel schakelen, ik werk meer bedrijfsmatig en procesmatig. Ik bekijk de dingen dus anders, maar leer daardoor ook veel van hem.”

Davy: “Ik vind het heerlijk samenwerken! Wat ik leuk vind aan Hetty, is dat ze heel veel dingen heeft die ik niet heb. Ze houdt mij scherp.”

Hetty: “Andersom ook hoor! We zijn verschillend in onze aanpak, maar ook als persoon. Daarom vullen we elkaar ook goed aan. Davy heeft een gezin met jonge kinderen, en die van mij vliegen uit. Die achtergronden en ervaringen neem je ook mee in je werk als wethouder. Je hebt samen een bredere blik, en dan heb je het nog niet eens over je studie, werkervaring en levenservaring.”

Zijn er ook projecten die jullie samen oppakken?

Davy: In december 2022 heeft de gemeenteraad besloten dat we 2.900 woningen gaan bouwen tot 2040. Ik ga nu het voorwerk doen, zodat we in december in beeld hebben waar we kunnen uitbreiden. Dan komt alles bij elkaar en wordt het interessant, want aan die keuze hangt alles aan vast. Van economie tot mobiliteit en voorzieningen. Tegelijkertijd is Hetty bezig met de uitbreiding van bedrijventerreinen en een supermarktvisie. Dat moeten we dus goed afstemmen met en op elkaar.”

Hetty: “Het is een schaalsprong voor de gemeente, waar we serieus mee aan de slag moeten. We staan voor de uitdaging om de groei te faciliteren, en dat is een enorme klus waar veel samenkomt.”

Is al die groei wel nodig? 

Davy: “Je kunt zeggen dat de groei je overkomt en dat je er niets aan kunt doen. Ik zeg liever dat we een kans hebben om te groeien en om de regie te pakken. Nu kunnen we samen met de gemeenteraad kijken wat we uit die groei willen halen. Gaan we verstedelijken, waardoor Bladel straks Bladel niet meer is? Of willen we bovengemiddeld groeien, waardoor je een stevige kern wordt en je tegelijkertijd je eigen karakter in stand houdt? Het is fijn dat de gemeenteraad daarbij al een keuze en richting gegeven heeft”

Een sprong in het binnenzwembad

Laten we tot slot even vooruitblikken. Als we elkaar over 3 jaar weer spreken, hoe kijken jullie dan terug op deze bestuursperiode?

Davy: “In het eerste jaar van een bestuursperiode sla je vooral piketpaaltjes en zet je alles in de steigers. Ik hoop dat we over 3 jaar  kunnen oogsten wat we nu aan het zaaien zijn. Dat we van papieren tijgers naar echte actie kunnen op de sportvelden. Dat we niet alleen een locatieonderzoek hebben voor nieuwe woningen, maar dat we een bouwprogramma hebben voor onze inwoners.”

Hetty: “Denk ook aan de bedrijventerreinen. De bestaande terreinen moeten toekomstbestendig worden, maar we moeten ook werken aan uitbreiding. En aan aantrekkelijke centra voor onze inwoners en toeristen. En stappen op het gebied van verduurzaming.”

Davy: “Over 3 jaar moeten we ook echt kunnen zwemmen in ons nieuwe binnenbad! En wij gaan het openen met een sprong in het diepe.”

Is het wethouderschap dat niet sowieso een sprong in het diepe geweest, Hetty?

Hetty: “Ja, dat is het zeker! Maar ik ben ook weer boven gekomen, dus ik lijk aardig te kunnen zwemmen in het bestuurlijke. Maar het gaat nog beter als we het samen doen. Daarom hoop ik dat we de komende jaren kunnen blijven samenwerken met de gemeenschap, net zoals het afgelopen jaar.”

Wethouder Hetty van der Hamsvoort – Economische zaken, Bedrijventerreinen, Energietransitie en Verduurzaming, Detailhandel en de Vrijetijdseconomie

Wethouder Davy Jansen – Volkshuisvesting, Welzijn, Cultuur en Sport

NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024