Dat wordt de nieuwe benaming van de nieuwe kadernota armoedebestrijding welke eind dit jaar door de Gemeenteraad wordt behandeld. De huidige kadernota is een combinatie van schuldhulpverlening en minimabeleid.
Bij geldzorgen denken we vaak aan mensen met een laag inkomen. De praktijk echter is helaas heel wat weerbarstiger.
Dat bleek wel tijdens een game met een praktijkcasus die wij van het Nibud kregen voorgeschoteld tijdens het Kempencongres in mei. Deze stond in het teken van armoedebestrijding.
Bijna iedereen kan door omstandigheden in zo’n situatie belanden. Door verkeerde keuzes, een huur die eigenlijk te hoog is, een scheiding, ziekte, verlies van werk en zo zijn er tal van redenen te noemen.
Geldzorgen kunnen ervoor zorgen dat mensen in een sociaal isolement terecht komen. Uit schaamte of gewoon omdat er geen geld is om aan sociale gelegenheden deel te nemen. Geldzorgen geeft stress welke invloed kan hebben op de gezondheid.
Uit een onderzoek naar verzorgingsarmoede blijkt dat 1 op de 7 volwassen Nederlanders geen dagelijkse spullen als tandpasta, wasmiddel en deodorant kunnen kopen. Uit schaamte vermijden mensen verjaardagen of nodigen ze niemand thuis uit.
Uit schaamte durven veel mensen er ook niet over te praten en/of om hulp te zoeken, wat ze nog meer in een sociaal isolement kan drijven en de problemen alleen maar groter worden.
Geldzorgen moeten we uit de taboesfeer halen en bespreekbaar maken, want het kan iedereen overkomen. Op tijd hulp zoeken is belangrijk en het kan veel rust geven. Je staat niet alleen.
Als overheid moeten we nog beter vertellen welke hulp en ondersteuning er is, want veel mensen kennen de weg niet naar de schuldhulp van de gemeente, een budgetcoach of een schuldhulpmaatje. Of weten niet dat het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen. Ook gebruikt niet iedereen de inkomensregelingen die er zijn.
Voor meer informatie over schuldhulpverlening kun je terecht bij Maatschappelijke Dienstverlening. Zij zijn op werkdagen van 9.00 – 11.00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0497 – 74 55 44. Ook kun je extra informatie vinden op hun website: Hulp bij financiële problemen/schuldhulpverlening
Ook is er een (gesubsidieerd) aanbod uit het voorliggend veld. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Leergeld, de voedselbank en de kledingbank, Cordaad Welzijn thuisadministratie.
Nicole Bohncke
Raadslid Bladel Transparant
06-29188004 – N.Bohncke@bladel.nl