Gemeenteraad Bladel akkoord met nieuwe inrichting Sportpark De Smagtenbocht in Bladel

Gisterenavond heeft de gemeenteraad van Bladel ingestemd met de plannen voor de herinrichting van Sportpark De Smagtenbocht. Dit besluit, dat streeft naar een toekomstgerichte ontwikkeling van het sportpark, in samenspraak met de gebruikers.

Ontwikkelingsplan

In juli 2022 droeg de raad het college van B&W op om, samen met de gebruikers van Sportpark De Smagtenbocht, een plan te maken voor een herinrichting die zowel noodzakelijke als wenselijke aanpassingen bevat, met extra aandacht voor KV Bladella en HV Saturnus Bladel.

Belangrijkste Aanpassingen

Het goedkeurde plan omvat verschillende aanpassingen:

 • Een compactere en duidelijkere indeling van de voetbalvelden.
 • Toevoeging van extra padelbanen om tegemoet te komen aan de groeiende populariteit van de sport.
 • Behoud van de tennisbanen voor de lokale tennisvereniging.
 • Ontwikkeling van een nieuw handbalveld.
 • Installatie van kunstgras op de korfbalvelden voor betere speelbaarheid en onderhoud.
 • Een buitenschietbaan voor de handboogvereniging.
 • Nieuwe locaties voor de radiozendamateurs en het Sint Joris Gilde
 • Een nieuwe gezamenlijke kantine op de eerste verdieping, van waaruit men een uitzicht over het sportpark heeft.

Kernpunten van de Herinrichting

Het uitvoeringsplan benadrukt verschillende sleutelaanpassingen die een directe impact zullen hebben op de sportbeleving in Bladel:

 • Efficiënte Indeling en Innovatieve Faciliteiten: Het plan voorziet in een compactere indeling van sportvelden, extra padelbanen, behoud van tennisbanen, en de installatie van kunstgras op korfbalvelden, wat allemaal bijdraagt aan een verbeterde speelbaarheid en onderhoudsgemak.
 • Multifunctioneel Sportcomplex: Centraal in het plan staat de oprichting van een nieuw sportcomplex, inclusief een multifunctionele accommodatie met kleedkamers, opslagruimten, en een EHBO-ruimte. De geplande gemeenschappelijke kantine op de eerste verdieping, die als centraal punt dient met uitzicht over het hele sportpark.
 • Duurzaamheid en Toekomstbestendigheid: Het plan integreert duurzaamheidsprincipes, zoals LED-verlichting en het potentieel voor gasloze gebouwen, waarmee het sportpark wordt voorbereid op toekomstige sportactiviteiten en bewegingsinitiatieven voor niet-leden en inwoners.

Financiering

Voor de uitvoering van dit plan stelt de gemeenteraad een krediet beschikbaar van €3.019 miljoen, inclusief een specifiek bedrag voor de financiering van de nieuwe kantine. Dit onderstreept het commitment van de gemeente aan het bevorderen van sport en recreatie.

Motie Multifunctioneel gebruik Sportparken

Naast de goedkeuring van de herinrichting van Sportpark De Smagtenbocht, heeft de gemeenteraad ook een belangrijke motie aangenomen met betrekking tot het multifunctionele gebruik van het sportpark. Deze motie, ingediend door Bladel Transparant, benadrukt de waarde van het sportpark voor zowel sportverenigingen als educatieve en recreatieve activiteiten binnen de gemeente.

De motie onderstreept het voornemen om sportparken multifunctioneel te benutten, niet alleen door sportverenigingen maar ook door organisaties zoals Click Sport, Pius X College, en mogelijk basisscholen. De aanwezigheid van uiteenlopende sportfaciliteiten op één locatie biedt ideale mogelijkheden voor de organisatie van sportdagen en andere activiteiten, die anders mogelijk buiten de gemeente zouden plaatsvinden.

Het college van burgemeester en wethouders is verzocht om in gesprek te gaan met relevante organisaties om de behoefte aan multifunctioneel gebruik van het sportpark en andere sportparken binnen de gemeente Bladel te peilen. De resultaten van deze gesprekken zullen in het vierde kwartaal van 2024 aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Deze stap weerspiegelt de ambitie van de gemeente Bladel om de sportinfrastructuur niet alleen te verbeteren maar ook breder in te zetten, wat bijdraagt aan een levendige, actieve gemeenschap waar sport en beweging centraal staan.

Conclusie

Met de goedkeuring van de herinrichting van Sportpark De Smagtenbocht zet Bladel een stap naar verbeterde sportfaciliteiten die voldoen aan de behoeften van de lokale sportgemeenschap. Het project benadrukt het belang van samenwerking, duurzaamheid, en gemeenschapsgevoel.

NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024