Hapert als koploper in vernieuwende wijkzorg: start van transitieplan ‘De Buurt als Ecosysteem’

Hapert is geselecteerd als één van de eerste twintig wijken in Nederland waar het vernieuwende transitieplan De Buurt als Ecosysteem van start gaat. Dit initiatief is opgezet door een landelijke alliantie van zorgverzekeraars (waaronder Zilveren Kruis, VGZ, Menzis en CZ) en vijftien wijkzorgorganisaties, met als doel om de zorg anders – en beter – te organiseren.

Het plan maakt deel uit van de landelijke hervorming binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) en is gericht op het versterken van de gezondheid, welzijn en zelfredzaamheid van inwoners. De aanpak is kleinschalig, wijkgericht, en zet in op samenwerking tussen zorgprofessionals, gemeenten, buurtbewoners en huisartsen. Hapert speelt hierin een voortrekkersrol, met Buurtzorg Hapert als lokale kartrekker.

Zorg zoals die vroeger werkte, maar dan toekomstgericht

Het uitgangspunt van De Buurt als Ecosysteem is even eenvoudig als krachtig: zorg organiseren op buurtniveau, in samenhang tussen het medische en sociale domein. Niet langer versnipperde hulp, maar één integrale aanpak waarin preventie, nabijheid en samenwerking centraal staan. Of zoals het initiatief het zelf omschrijft: “Zorg zoals die vroeger werkte – eenvoudig, kleinschalig en dichtbij – maar dan wel met de kennis en innovatie van nu.”

Bezoek de officiële projectwebsite voor achtergrondinformatie: www.debuurtalsecosysteem.nl

Vijf pijlers vormen de kern

Het plan is opgebouwd rondom vijf pijlers:

  • Preventie mindset: stimuleren van gezond gedrag en vroegtijdige signalering van zorgbehoefte.
  • Integrale eerstelijnszorg: betere samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleging en andere zorgverleners.
  • Behandeling dichtbij: zorg zoveel mogelijk in de eigen buurt, dicht bij de mensen.
  • Zorgzame buurt: versterken van de sociale netwerken in de wijk.
  • Lerende buurt: continu verbeteren door monitoring en evaluatie.

Financiële ondersteuning via SPUK en zorgverzekeringswet

Om dit mogelijk te maken is er voor Hapert vanuit de zorgverzekeringswet een bedrag van €1.927.717,- beschikbaar gesteld. Dit wordt ingezet voor de medisch-inhoudelijke componenten van het plan. Voor de sociale kant – het voorliggende veld van welzijn, ondersteuning en preventie – vraagt de gemeente Bladel een aanvullende bijdrage aan van €79.510,- via de zogenaamde SPUK-transformatie (Specifieke Uitkering IZA). Deze aanvraag wordt ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Belangrijk is dat deze middelen géén extra beroep doen op lokale gemeentebudgetten. De gemeente Bladel beheert het bedrag, maar hoeft geen eigen financiële bijdrage te leveren.

Belang voor onze gemeente en haar inwoners

Met dit project wordt proactief ingezet op de toekomst van zorg. Door nu te investeren in samenwerking en preventie, voorkomen we dat inwoners in een later stadium afhankelijk worden van zwaardere en duurdere zorg. Denk aan het voorkomen van ziekenhuisopnames of langdurige thuiszorg, door eerder signalen op te vangen en passende ondersteuning te bieden.

De verwachte resultaten zijn onder andere:

  • Minder gebruik van wijkverpleging per cliënt per jaar
  • Minder ziekenhuis- en huisartsbezoeken
  • Minder druk op het zorgpersoneel
  • Versterking van de leefbaarheid en betrokkenheid in de buurt

Vervolgstappen

Om de samenwerking goed te borgen, ondertekenen wethouders Jansen en Van Dongen-Hermans namens het college van B&W een commitmentverklaring en een officiële samenwerkingsovereenkomst. Deze documenten leggen de rolverdeling, afspraken en verantwoordelijkheden tussen alle betrokken partners vast.

Samen maken we zorg toekomstbestendig

Deelname aan De Buurt als Ecosysteem past perfect bij de visie van Bladel Transparant: investeren in de kracht van onze dorpen, samenwerken met bewoners en partners, en bouwen aan een toekomstbestendige, zorgzame samenleving. Hapert is hierbij het levende voorbeeld.

NIEUWS

Hapert als koploper in vernieuwende wijkzorg: start van transitieplan ‘De Buurt als Ecosysteem’

april 24, 2025

Veilige fietspaden op komst aan Dominépad en Broekenseind in Hoogeloon​

april 21, 2025

Ideeën voor jouw dorp? Deel het op de Ideeënmarkt 2025!

april 18, 2025

Nieuwe stap richting zwembad Egyptische Poort: intentieovereenkomst ondertekend

april 3, 2025