Mooie tradities

In onze mooie gemeente doen we het graag samen. Door weer en wind fietsen we naar onze vereniging om samen te sporten, muziek te maken, toneel te spelen of een andere hobby uit te oefenen. Maar vooral om elkaar te ontmoeten. Na afloop samen een kop koffie of een biertje drinken en ervaringen delen. Veel verenigingen bestaan al tientallen jaren met veel succes en dankzij de vrijwilligers. De verenigingskantines, gemeenschapshuizen, nishutten en ook de horeca in de gemeente Bladel zijn elke avond en weekenddag goed gevuld. Het is de volksaard van de Kempenaar om betrokken te zijn en het samen te willen doen, in verenigingsverband of gewoon met vrienden.

Boerenovertrek

Daarin barsten we ook van tradities die ‘eigen’ zijn aan deze gemeente en/of regio. Noem alleen al de boerenovertrek. Elk weekend kom ik meerdere huifkarren tegen vol vrienden die de moeite nemen om iets leuks voor hun samenwonende vrienden te organiseren en feestend van kroeg naar kroeg gaan. Ooit begonnen toen men in de Brabantse dorpen elkaar hielp met verhuizen, door de hele inboedel in wagens en karren te laden en samen naar het nieuwe adres te rijden. Onderweg werd er een paar keer gestopt bij herbergen waar iedereen werd getrakteerd op drank en eten. Gelukkig voor het stel dat in deze tijd gaat samenwonen, worden de meubels niet meer meegenomen tijdens de boerenovertrek… Zo’n boerenovertrek is nu vooral heel gezellig, goed voor de saamhorigheid, goed voor de lokale horeca en ondernemers en ja, zolang het geen overlast veroorzaakt moet er ook gewoon een biertje in de huifkar gedronken worden.

Losschieten

Zo’n andere traditie is het losschieten, dat al in de 17e eeuw werd gedaan en eigenlijk een voorloper is van vrijgezellenfeesten. De aanstaande bruid en bruidegom werden door familie en vrienden meegenomen voor een ‘kwanselbier feest’ en om de bruid te laten schrikken werden er met carbid geschoten. Dat losschieten wordt nu nog steeds gedaan bij sommige huwelijken in onze gemeente. En dat vind ik een mooie traditie om in ere te houden.

Carnaval

En dan misschien wel de mooiste traditie van allemaal. Deze weken bereiden carnavalsverenigingen in onze vijf dorpen zich voor op misschien wel het mooiste feest van het jaar. Volgend weekend kunnen we weer volop genieten van veel mooie optochten, feesten en alle tradities die het carnaval rijk is. Het blijft bijzonder hoeveel verenigingen, vrijwilligers en ook bedrijven zich inzetten om in elk dorp carnaval te organiseren. Dat zorgt ervoor dat in elk dorp van onze gemeente carnaval nog steeds sterk leeft. Mensen willen weer in eigen dorp carnaval vieren en daar mogen we ontzettend trots op zijn. De gemeente ondersteunt dit nog eens extra door carnavalsverenigingen met tenminste 10 leden jonger dan 21 jaar een subsidie te geven van 500 euro. Want jong geleerd is oud gedaan!

Het gaat bijna beginnen… via deze weg wil ik alle wagenbouwers, carnavalsverenigingen, vrijwilligers en alle inwoners van Bollemeppersgat, ’t Hupke, Lappelekkursland, Muggeziftersrijk en Pintewippersrijk een heel gezellig, mooi en veilig carnaval toewensen!

Arnoud van Hulst

Raadslid Bladel Transparant

a.vanhulst@bladel.nl

NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024