Politiek saai? Niet na het volgen van de gratis cursus Politiek Actief!

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen – en meer! – krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Ook is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de gemeente. Zo krijg je ervaring uit de praktijk mee en train je nuttige vaardigheden. Tot slot ben je aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor de gratis cursus Politiek Actief! Meld je snel aan via griffie@bladel.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over wat de lokale politiek inhoudt en hoe de gemeente werkt. Hoe kun je meer invloed uitoefenen op de lokale besluitvorming? Je leert er alles over in deze cursus. Er is geen basiskennis vereist.

Van debatteren tot speeddaten

Naast theoretische kennis verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders, om ervaringen uit de praktijk te horen. 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Bijeenkomst 1: Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting (woensdag 5 juni 2024 van 19.30 tot 22:00 uur in Reusel)
  • Bijeenkomst 2: De gemeente (woensdag 12 juni 2024 van 19.30 tot 22:00 uur in Eersel)
  • Bijeenkomst 3: De gemeenteraad (woensdag 19 juni 2024 van 19.30 tot 22:00 uur in Bladel)
  • Bijeenkomst 4: Debatteren (woensdag 26 juni 2024 van 19.30 tot 22:00 uur in Bergeijk)
  • Raadsvergadering bijwonen (juli 2024 in de eigen gemeente)

De cursus wordt, bij veel belangstelling twee maal georganiseerd. De tweede cursus Politiek Actief heeft hetzelfde programma en wordt georganiseerd op woensdag 29 mei, 5, 12 en 19 juni 2024, gevolgd door het bijwonen van de raadsvergadering in de eigen gemeente in juli 2024. De cursusavonden vinden op wisselende locaties plaats. Daarbij zal ook een cursusavond in Oirschot gepland worden. 

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 15 april 2024 via griffie@bladel.nl onder vermelding van je naam en woonplaats. Wacht niet te lang met aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt!

Meer informatie

De cursus wordt georganiseerd door de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel – De Mierden en verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Kijk voor meer informatie over de cursus Politiek Actief op www.prodemos.nl/(externe link) 

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024