Realisatie van snelfietsroute F67 weer een stap dichterbij

Op 27 september 2023 zetten de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden en Veldhoven een belangrijke stap richting duurzame mobiliteit met de ondertekening van een bestuursovereenkomst. Deze overeenkomst markeert het begin van de aanleg van snelfietsroute F67, ook wel bekend als De Kempenroute, die vanaf 2024 gerealiseerd zal worden.

De regio Zuidoost-Brabant staat voor een uitdaging. De aantrekkingskracht van Brabant leidt tot een groeiende bevolking en meer bedrijvigheid, wat de bereikbaarheid van deze regio onder druk zet. Als er geen maatregelen worden genomen, dreigt de groei van het autoverkeer te leiden tot structurele filevorming in en rondom Eindhoven. Het versnellen van de overgang naar duurzame vormen van mobiliteit is dan ook van cruciaal belang. Een van de maatregelen om de doorstroming in de regio te verbeteren, is de aanleg en bevordering van het gebruik van snelfietsroutes.

Een vlotte en eenvoudige manier om je bestemming te bereiken

De ondertekening van de bestuursovereenkomst is een belangrijke mijlpaal op weg naar de aanleg van snelfietsroute F67, die loopt van Reusel en Bergeijk naar het stedelijk gebied van Eindhoven. Deze overeenkomst bevat afspraken over het tracé, de kwaliteit, planning, financiering, uitvoering en risico’s van de F67. De provincie werkt aan een uitgebreid snelfietsroutenetwerk in heel Brabant, en Gedeputeerde Stijn Smeulders benadrukt het gemak van snelfietsroutes: “Snelfietsroutes brengen je gemakkelijk en snel op je bestemming. Van Eindhoven naar Bergeijk of Reusel, of ergens daartussenin. Of je nu op een gewone stadsfiets, e-bike of bakfiets rijdt, deze snelle fietsroutes zijn er voor iedereen.”

Een cruciale schakel in duurzame mobiliteit

Het project F67 – De Kempenroute wordt gezien als een cruciale schakel in het snelfietsroutenetwerk van de regio. Een snelfietsroute biedt een directe, comfortabele en veilige fietsverbinding met minimale obstakels, waardoor het fietsen van punt A naar punt B eenvoudig wordt.

Verbetering van leefbaarheid

Na de start van het project in 2020 werd op 9 maart 2022 een intentieovereenkomst ondertekend. Nu hebben de gemeenten de benodigde middelen beschikbaar gesteld, en de aanleg van de fietsroute zal in 2024 beginnen, in fasen uitgevoerd. Wethouder van Bergeijk Mathijs Kuijken benadrukt het belang van de (snel)fietsroute voor de regio: “De (snel)fietsverbinding heeft een positief effect op diverse prioriteiten binnen de verschillende Kempengemeenten. In algemene zin draagt de F67 – De Kempenroute bij aan een verbetering van de leefbaarheid van onze dorpen. Op het gebied van duurzaamheid, recreatie en de gezondheid van onze inwoners. Daarnaast zetten we hiermee een eerste belangrijke stap naar gedragsverandering om bewuster de fiets te pakken in plaats van de auto.”

Met de ondertekening van deze bestuursovereenkomst komen de voordelen van duurzame mobiliteit steeds dichterbij voor de inwoners van Zuidoost-Brabant. Snelfietsroute F67, oftewel De Kempenroute, zal niet alleen de bereikbaarheid verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere, groenere en leefbaardere toekomst voor de regio.

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024