Winnen wordt bepaald door de juiste verhouding van scoren en kansen missen.

Een gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff die ook toepasselijk is voor veel sportverenigingen binnen onze gemeente, maar natuurlijk ook voor de Bladelse politiek. Want om te scoren moet je in positie worden gebracht en als je mist is de vraag wanneer zich weer een kans voor doet. En die kansen zijn er! Want de gemeente is druk bezig met het toekomstbestendig maken van onze sportparken. Een sportpark is namelijk niet alleen een plek om te voetballen of te korfballen; Het is véél meer dan dat. Want op het sportpark ontmoeten mensen elkaar, worden vriendschappen gesloten en zorgen de vrijwilligers dat de gemeenschap kan draaien zoals die dat nu doet. En de kruisbestuiving die op de sportparken plaatsvindt is belangrijk voor de samenwerking tussen de verenigingen. Maar nog veel belangrijker: De jongeren die daar samenkomen, vormen de toekomst van onze gemeente. Daarom zijn de sportparken een belangrijke kweekvijver voor toekomstige vrijwilligers. Zowel achter de bar, als trainer of als voorzitter van een vereniging.

Het gras is altijd groener..

Het is ondertussen bekend dat de gemeente Bladel als het gaat om de sportparken niet stil zit. In een van mijn eerdere columns heb ik het al eens gehad over dat het gras altijd groener is bij de buren en er in Bladel nog wel eens ‘bluumkes’ op de sportvelden staan. Dat komt omdat in de gemeente Bladel al jaren geen pesticiden meer worden gebruikt. Door de verenigingen werd nog wel eens geklaagd over de kwaliteit van de sportvelden en daarom zijn we met die velden flink aan de slag gegaan. Door de nieuwe manier van onderhoud is de kwaliteit van de velden flink verbeterd en dat krijgen we ook terug van de sportverenigingen. Helaas is door de enorme regenval van de laatste periode nu ook weer wat werk aan de winkel, maar er is een goede basis gelegd. Daarnaast zijn ondertussen ook twee kunstgrasmatten bij vv Bladella vervangen, is er ééntje bij vv Hapert aangelegd en liggen er twee nieuw korfbalvelden bij Korfbalvereniging KVC. Door slim aan te besteden en alle velden ineens aan te laten leggen, hebben we daar ook weer een financiële meevaller kunnen realiseren.

Investeren in mensen, niet in stenen

Naast de velden, staan er ook aardig wat andere plannen op stapel. Over de ontwikkelingen in Bladel op sportpark de Smagtenbocht is eindelijk een besluit genomen. Een plan wat in samenspraak met de verenigingen tot stand is gekomen en wat breed draagvlak geniet:  Daar kunnen we nu ook aan de gang! De gemeenteraad heeft in ieder geval opgeroepen om haast te maken met een onderkomen voor handbalvereniging Saturnus en de korfbalvereniging Bladella. Die oproep, die ook van de verenigingen zelf kwam, nemen wij zeer serieus!
In Casteren en Hapert zijn we al een stap verder. Zo krijgt vv Casteren een nieuw onderkomen, gaat KVC verhuizen naar het sportpark in Hapert en daar zijn we ook aan de slag met een nieuwe accommodatie. We hopen in samenspraak snel de laatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten zodat we daar volgend jaar twee toekomstbestendige accommodaties hebben. Daarnaast zijn er ook concrete wensen in Netersel op het sportpark waar we over in gesprek zijn en is er voor het sportpark in Hoogeloon een toekomstschets gemaakt. Voor al die trajecten geldt dat nut en noodzaak voor de verenigingen moet worden aangetoond. Want uiteindelijk investeren wij natuurlijk niet in een verzameling stenen, maar investeren we in de mensen. De sportparken zijn een ontzettend belangrijke voorziening voor de verschillende dorpen om de sociale samenhang te versterken en wij hopen zelfs te verbeteren..  

De twaalfde man achter je hebben staan

Bij dit soort trajecten is het belangrijk dat gemeente samen met de verenigingen optrekt. De verenigingen hebben natuurlijk wensen, maar de gemeente ook. Daarbij speelt bij de gemeente natuurlijk ook de politiek een rol. Soms doet zich een kans voor, die kun je dan natuurlijk inkoppen. Soms mis je de kans, en dan is het hopen dat je nog een keer in scoringspositie komt. Ik begon deze column natuurlijk niet voor niets met: ‘Winnen wordt bepaald door de juiste verhouding van scoren en kansen missen’ Daarnaast zijn we als gemeente vaak gebonden aan allerlei wet- en regelgeving die het soms lastiger maakt om snelheid in een traject te maken. Zo zijn er natuurlijk spelregels voor de financiën, maar ook voor de vergunningen en aanbestedingen. Het helpt voor de verenigingen dan dat ze in ieder geval de twaalfde man achter zich hebben staan, want draagvlak is belangrijk. In de onderhandelingen tussen gemeente en verenigingen mag het duel hard zijn, maar niet op de man gespeeld worden. Uiteindelijk kom je dan samen tot een mooi resultaat. Zowel de verenigingen als gemeente werken er aan om samen onze gemeentelijke sportparken toekomstbestendig te maken. Dat is in Bladel voor de Egyptische Poort nu ook weer gelukt. Voor de uitwerking moeten weer samen als een team optrekken en nog een keer scoren. Als die wedstrijd gespeeld is en er voor de gemeenschap een mooie winst is behaald, dan zorgt dat er in ieder geval voor dat het (als dan niet alcoholvrije) biertje tijdens de derde helft in de nieuwe kantine nog lekkerder smaakt!  

Davy Jansen

Wethouder welzijn, cultuur en sport

NIEUWS

Energie delen via ‘energiehub’ op het KBP om stroomtekort tegen te gaan

mei 30, 2024

Ontwikkelingen en open dag nieuw Gemeenschapscentrum in Bladel

mei 29, 2024

In gesprek met Jeroen Dijsselbloem: De Toekomst van de Brainportregio en Gemeente Bladel

mei 24, 2024

Een simpele boodschap

mei 21, 2024