Grootste partij van Bladel heeft recht op coalitie

Met maar liefst 1044 stemmen in de kern Bladel, waarmee het daar met afstand de grootste is, wil Bladel Transparant graag haar bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en is een plek in de coalitie niet meer dan terecht. Dit zou tevens recht doen aan de verkiezingsuitslag waarbij Bladel Transparant als derde partij van de gemeente Bladel uit de bus is gekomen.

4 jaar geleden was Bladel Transparant als nieuwe partij de grote winnaar, in 2010 is Bladel Transparant stabiel gebleven met een aantal van drie zetels en procentueel zelfs gestegen, van 15,3% naar 15,5%.

aantal stemmen in Bladel
Bladel Transparant 1044
CDA 701
Algemeen Belang 657
VVD 587
PvdA 516
GroenLinks 422
V.H.P 69

Artikel ED van zaterdag 6 maart:

‘Brede coalitie in Bladel met 4 partijen’

BLADEL – De Bladelse coalitie gaat waarschijnlijk uit 4 fracties bestaan. De meest logische optie is vooralsnog CDA, Vrije Hapertse Partij (VHP), VVD en Algemeen Belang die dan samen 10 van de 17 zetels hebben. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse lijsttrekkers.

CDA-informateur Jeff Sparidans heeft vrijdag al enkele partijen over de vloer gehad. Meteen werd duidelijk dat GroenLinks en het CDA niet samengaan. Er bestaan te veel verschillen tussen beide partijen als het gaat om de landbouwontwikkelingsgebieden (log’s). GroenLinks is tegen die log’s, het CDA ook, maar wil wel op beperkte schaal familiebedrijven in zo’n gebied toestaan. Verder wil Sparidans nog niet echt ingaan op mogelijke coalties.

Lijsttrekker Wim van der Linden van de Vrije Hapertse Partij (VHP), de verkiezingswinnaar, is meer uitgesproken. Hij vindt dat vooral gesproken moet worden met de winnaars van de verkiezingen. Hij doelt dan op zijn partij (3 zetels), de VVD (2 zetels) en Algemeen Belang (miste tweede zetel op een aantal stemmen na). “Algemeen Belang bleef weliswaar op 1 zetel, maar die partij heeft ruim tweehonderd stemmen meer behaald. GroenLinks won daarentegen weliswaar één zetel, maar ze hebben slechts twaalf stemmen meer gehaald. Als je naar de winnaars kijkt samen met het CDA heb je al een stabiele meerderheid.”

bron:

Auteur:
Rob van Deursen

NIEUWS

Innovatieve Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark: Een nieuwe aanpak voor duurzame energie

mei 8, 2024

Bladel fiets Challenge: fietsen voor Voedselbank Bladel, Vrienden van Kameraet en EigenWeijzer

mei 2, 2024

Toekomstplannen voor centrumlocaties Bladel: van gezondheidscentrum tot woonruimte

april 24, 2024

Samenwerking sleutel tot duurzaam succes op het Kempisch Bedrijven Park

april 17, 2024